Het Puttens initiatief ‘Gelukkig Ouder Worden’ heeft het Rabobank Samen Sterker Fonds 2018 gewonnen. Vijf initiatieven uit Bunschoten, Ermelo, Harderwijk, Nijkerk en Putten hebben tijdens de finale, die gisteravond (woensdag 11 april) gehouden werd, gestreden om de hoofdprijs van 22.500 euro.

Vijf initiatieven, die elk op hun eigen wijze de economische vitaliteit, leefbaarheid of duurzaamheid in de regio versterken, stonden tegenover elkaar in de theaterzaal van Hart van Holland. Waypoint uit Bunschoten, Oranjepark uit Ermelo, You’re in control #robotschool uit Harderwijk, StudentstoBusiness uit Nijkerk en Gelukkig Ouder Worden uit Putten presenteerden hun initiatief in een korte pitch aan de vakjury. De jury bestond uit de burgemeesters van de bovengenoemden gemeenten en de directievoorzitter van Rabobank Randmeren, Hans van de Guchte. Ook het aanwezige publiek kon deze avond nog een stem uitbrengen.

Voordat Kees de Pater zijn pitch begon werd hij nog toegesproken door Coen Nap, de kantoordirecteur van de Puttense Rabobank. “Jullie willen ouderen met jongeren verbinden. Ik geloof in jullie.” Daarna kwam Kees de Pater het podium op en legde duidelijk uit waarom Putten de hoofdprijs zo goed kan gebruiken. “Eenzame ouderen bestaan en dat is een groot probleem. Wij willen daar wat aan doen door de sleur te doorbreken. Daarvoor willen we ouderen en kinderen bij elkaar brengen op Zorgerf Buiten-Land. Daar starten we een kinderkookcafé waar ouderen met kinderen kunnen kletsen, koken, samen zijn. Hierdoor brengen we geluksmomenten in het leven van ouderen en dat vergroot de levensvreugde.”

De uitslagen van de facebookcampagne en de stemmen van de leden van de Rabobank werden eerste bekend gemaakt en Putten stond direct al op de eerste plaats. Ook het grootste deel van het publiek stemde op het Puttense initiatief. Toen ook de vakjury besloot dat ‘Gelukkig Ouder worden’ de hoofdprijs verdiende ging er een luid gejuich op onder de Puttense deelnemers. Zij kregen de 22500 euro en kunnen hiermee het initiatief realiseren.” Hans van de Guchte van de Rabobank vertelde namens de jury: “Het initiatief van Putten is heel filmbaar. Dat vinden we mooi. Het is een goed te realiseren initiatief en ook dat vinden we belangrijk. We kunnen volgend jaar iets laten zien.”

Kees de Pater reageert: “Dit is geweldig. We hebben een goede facebookcampagne gevoerd en daar al heel veel stemmen binnengehaald. We kregen ook erg veel support vanuit de Puttense gemeenschap. Het bleef alleen de vraag; wat besluit de vakjury. Ons project is heel herkenbaar. Iedereen kent wel een eenzame oudere. En ook iedereen kent het wel dat ouderen uren kunnen kijken in een speeltuin naar spelende kinderen. Door het kinderkookcafé brengen we deze doelgroepen bij elkaar. Onze stichting is er overigens niet alleen voor Putten. We kijken heel erg over de grenzen heen. De victorie begint in Putten, maar we willen dit zeker uitrollen over een groter gebied.”

Het team dat zich de afgelopen weken heeft ingezet om de hoofdprijs naar Putten te halen bestond uit Kees de Pater, Japke-Nynke de Haas en René van der Leest. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer